Tanketransformation

Jeg håber, at den fiberinteresserede kreds af læsere tilgiver, at der her kommer et emne, der maksimalt er uldent i kanten (i overført betydning)….

Sidste år ved denne tid, var jeg netop startet på arbejde igen efter en 3 måneder lang sygemelding på grund af stress. At jeg kom helskindet ud på den anden side, skyldes helt sikkert både den psykolog, som jeg kom i behandling hos, men også den viden jeg fik gennem læsning om emnet. Det letteste ville have været, blot at læsse af om andres uhensigtsmæssige adfærd og øvrige urimeligheder/modgang, som jeg er blevet udsat for gennem hele livet …..lige som de fleste andre mennesker – diverse brevkasser er fyldt med historier, der er 1.000 gange værre end min. Psykologen og det jeg har læst siden da, ville imidlertid ikke lade mig slippe så nemt og godt for det!

Mit sind var fyldt med gammelt nag fra incidenter, der havde krænket mig dybt – men nu engang var sket. Jeg følte ærgelse over tilstande i min hverdag, som krævede en ændring af adfærd og holdninger hos andre mennesker, samt en urimelig trang hos mig selv til at tage ansvar for alverdens ting, som på den ene eller den anden måde lå udenfor mine muligheder for påvirkning. Jeg var nød til at tage nogle beslutninger. Enten må man lære at leve med krænkelserne og træffe en aftale med sig selv om, hvilke følger det skal have, hvis tilsvarende sker igen, eller man lade krænkelserne få følge for den person, som er ansvarlig for dem – her og nu. Jeg kan ikke lave om på andres holdninger og adfærd, men jeg affinde mig med, at det er en præmis i mit liv og hverdag. Ansvaret må jeg lægge fra mig. Verden er ikke perfekt og undersøger man, hvilken effekt det kan få, hvis man ikke bekymrer sig og ikke tager ansvar, vil man opdage at forskellen er minimal for én selv.

Jeg har i mange år dyrket tankerne om den uret, der bliver begået mod mig. Resultatet har været søvnløse nætter, periodisk dårligt humør og sidst men ikke mindst, en stressrelateret sygemelding. Jeg skal overhovedet ikke afvise, at det kan være enormt svært at mobilisere tilstrækkeligt mentalt overskud til at transformere sine egne tanker. På bundlinjen kan jeg blot konstatere, at hvis man ikke forsøger, vil man til tid og evighed befinde sig i en offerrolle, der gør én handlingslammet et langt stykke hen ad vejen. Hver dag søger jeg at ændre mig selv, den måde, som jeg tænker på og min adfærd. Med tiden bliver jeg bedre og bedre til det. Det skyldes bl.a. et dagligt boost, som jeg modtager i min mailboks fra Mette Holm. Mailen er ganske gratis, overkommelig at læse og let forståelig.

Vi nok efterhånden alle ret irriterede over, at der har været langt mellem de varme dage i denne sommer. Det er koldt og det har regnet. Jeg bliver også irriteret over, at vi ikke har nogen sommer og hvordan kan man overhovedet komme til at se positivt på det? Jo, overgangen til efterår bliver meget lettere at håndtere, da vejret pt. minder mest om efterår – bladene på træerne bliver blot flottere at se på om et par måneder.

Når jeg entrérer en tøjbutik er jeg på forhånd klar over, at der kan være langt imellem et stykke smart tøj i min størrelse. Også her har jeg haft held med at sætte mig selv i en offerrolle. “Det er kollegaens skyld, når hun konstant bager lækre kager, som hun serverer på kontoret”. Virkeligheden er nok snarere, at det er alt det, som jeg selv tager beslutning om at købe og spise mellem måltiderne, der er den egentlig synder. “Jeg kan slet ikke få tid til at dyrke motion, fordi jeg ofte kommer sent fra arbejde”. Den sene fyraften er  imidlertid betinget af, at jeg har svært ved at komme op om morgenen, så jeg møder senere end alle andre. Hvis jeg skal gå ned i tøjstørrelse, må jeg få tilrettelagt mine madindkøb, så jeg ikke bliver udsat for fristelser hver dag og/eller jeg må tillægge mig en anden døgnrytme. Undlader jeg en af tingene eller begge dele, må jeg affinde mig med, at shopping ender uden indkøbsposer – hvilket kan være positivt i sig selv.

Jeg siger ikke, at min måde er opskriften for alle og enhver, der føler sig nedtrykt og synes, at livet er uoverskueligt. Heldigvis har jeg f.eks. indtil videre ikke oplevet sygdom, som ikke umiddelbart kan kureres og som betyder, at ens liv tager en kolbøtte. Mine omgivelser lægger mærke til forandringen i min måde at anskue og håndtere tingene på og jeg får ofte kommentarer i stil med “Du har godt nok forandret dig…”. Jeg tager det positivt, selv om det nogle gange kommer fra mennesker, der har været vant til, at jeg tog (deres) ansvar og fik styr på tingene (deres). På den måde får jeg måske også dem til at flytte sig. Hvis ikke…. så er det i hvert fald ikke mit problem…. MERE!

En mening om “Tanketransformation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *